Vochtige muren

Vochtige muren in een huis kunnen door een aantal zaken worden veroorzaakt, zoals regen wat door de muren trekt, vocht wat uit de grond komt, condensatie of een combinatie van deze problemen.

Het is belangrijk de oorzaak van de natte muren te achterhalen voordat het probleem wordt opgelost. Als niet de juiste bestrijding van het vocht plaatsvindt zal het probleem aanhouden en zelfs erger kunnen worden.

vochtige muren

Het behandelen van vochtige muren voorkomt:

• Funderingsproblemen

• Schimmels & Bacteriën

• Muffe lucht

• Gezondheidsrisico’s

Hydrablock Pro - opstijgend ocht - optrekkend vocht

Vochtige muren, de oorzaken en oplossingen!

Vochtige muren door opstijgend vocht

Als u vochtplekken, bubbelend verf, afbrokkelende gips of poederachtige afzettingen aan de onderzijde van de muren heeft, is opstijgend vocht waarschijnlijk de boosdoener. Optrekkend vocht komt meestal voor bij gemetselde stenen muren als gevolg van slechte waterdichting, isolatie of impregnatie.

Opstijgend vocht behandelen
Het waterdicht maken van de vloeren en muren aan zowel de binnen- als buitenzijde kan optrekkend vocht tegengaan. Gebruik hiervoor binnenshuis Hydrablock Pro.
De buitenmuur en gevel kunt u het beste beschermen met Hydrastop Pro.

Lees meer over opstijgend vocht Bekijk Hydrablock Pro
opstijgend vocht optrekkend vocht

Vochtige muren door condensatie

Condensatie veroorzaakt natte en vochtige muren. Door een slechte ventilatie blijven de muren nat waardoor er schimmels kunnen groeien met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Als u niet zeker bent van de oorzaak van een vochtplekken op de muur, probeer dan de folietest.
Folietest: droog de muur met een ventilator of kachel of föhn, plakt keukenfolie strak over de vochtplek. Als na 24 uur het oppervlak van de folie nat is, is er sprake van condensatie. Condensatie treedt op wanneer er een te hoge luchtvochtigheid is in huis. Slechte ventilatie is hier vaak de oorzaak van.

Condensatie behandelen en voorkomen
Installeer afzuigventilatoren of luchtopeningen in de keuken, wasruimte en badkamer, zodat vochtige lucht naar buiten afgevoerd wordt en het geen vochtproblemen binnen veroorzaakt.

Gebruik geen vochtproducerende gaskachels om koude, vochtige ruimtes te verwarmen.

Lees meer over condensatie in huis
vochtige muren condensatie vochtplekken

Vochtplekken door doorslaand vocht

Vochtplekken op de muren zijn over het algemeen het gevolg van doorslaand vocht. Doorslaand vocht dringt door gaten en scheuren door de stenen en het metselwerk heen naar binnen. Als de vochtplekken voorkomen rond de ramen en deuren, dan is de kans groot dat regen langs de kozijnen naar binnen kan komen.

Als de vochtige plekken onder de opening van het raam zitten, dan kan het zijn dat de dorpel niet goed is aangebracht.

Andere vochtig plekken worden waarschijnlijk veroorzaakt door fouten in het metselwerk, barsten en scheuren in de buitenwand. Of het niet waterdicht zijn van de gevel of muur.

Vochtplekken behandelen en voorkomen
Houd de gevel en buitenmuren in goede staat en zorg dat deze waterdicht gemaakt zijn. Met het gevel impregneermiddel Hydrastop Pro kunt u de gevel volledig waterdicht en waterafstotend maken.

Lees meer over Gevel impregneren Bekijk Hydrastop Pro
vochtige muren gevel vochtplekken

Vochtige muren door lekkage

Vochtige muren kunnen ook ontstaan door het vocht wat wordt veroorzaakt door een lekkage.
Fouten in de dakconstructie, waaronder beschadigde of ontbrekende dakpannen, kapotte dakgoten en regenpijpen, kunnen ook de oorzaak zijn van vocht in het huis. Ze zijn meestal gemakkelijk te herkennen, omdat ze rond het plafond of op delen van de muur zijn waar de afvoer loopt.

Vochtplekken kunnen ook veroorzaakt worden door lekkage in het leidingwerk in de muren, of worden veroorzaakt door slecht afgedichte badkamers.

Vochtplekken door lekkage behandelen
Herstel eventuel lekkend leidingwerk of zorg voor een goede afdichting van de badkamer. Lekkage op het dak kan verholpen worden door het impregneren en waterdicht maken van het dak.

Lees meer over Dakpannen impregneren
vochtige muren lekkage vochtplekken