Condensatie in huis

Condensatie in huis is helaas een probleem wat regelmatig voorkomt. Het veroorzaakt schimmels en bacteriën wat zeer slecht voor de gezondheid is. Condens is echter met een paar simpele stappen te voorkomen.

Een slechte ventilatie is vaak de oorzaak van condens en kan dus simpel opgelost worden. Als er goed geventileerd wordt is er een vochtprobleem wat de condensatie veroorzaakt. Vochtproblemen kunnen schade aan fundering veroorzaken, belangrijk dus om zo snel mogelijk de oorzaak van condens in huis te achterhalen.

condensatie in huis - vochtprobleem

Het behandelen van condensatie voorkomt:

• Vochtige muren

• Schimmels & Bacteriën

• Muffe lucht

• Gezondheidsproblemen

vochtproblemen condensatie - schimmels bacterien

Wat is condensatie

Condensatie treedt op wanneer warme lucht botst met koude oppervlakken. In warme lucht zit meer vocht dan in koude lucht. Wanneer de warme lucht in contact komt met een koud oppervlak dan koelt de warme lucht snel af waardoor de in de lucht aanwezige vocht losgelaten wordt. Dit resulteert in vloeibare druppels op het koudere oppervlak.

Condensatie in huis is in de zomer zelden een probleem, de hoeveelheid water in de lucht (luchtvochtigheid) is tijdens de koudere maanden vele malen hoger. De verwarming staat hoog en ramen en deuren blijven gesloten. Als de buitentemperatuur daalt, zal de condens in huis – met name op de ramen en muren – beginnen te verschijnen.

condensatie in huis - vochtprobleem

Condensatie in huis, wat zijn de oorzaken?

Als er geen sprake is van een lekkage of ander probleem waardoor er veel vocht ontstaat dan zijn het de dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen en drogen van kleding die er voor zorgen dat er vocht vrijkomt in de lucht. Als er geen goede ventilatie en isolatie aanwezig is zal dit overtollige vocht zorgen voor condensvorming.

Terwijl een beetje vocht onschuldig klinkt, als condensatie niet behandeld wordt kan er zwarte schimmel gaan groeien op de muren, plafonds, en rond de ramen. Zwarte schimmel ziet er niet alleen vies uit, het kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen zoals; sinusitis, huiduitslag en zelfs bronchitis.

condensatie in huis oorzaak

Hoe condensatie te behandelen?

Als condensatie niet door een lekkage of ander fundamenteel vochtprobleem wordt veroorzaakt is condens vaak simpel te verhelpen.

Basisregels bij het voorkomen van condens condensatie in huis voorkomen
Houd tijdens het koken de deksels op pannen en gebruik een afzuigkap, dit voorkomt dat er teveel stoom in de lucht wordt vrijgegeven. Zet een raam open tijdens het koken, het gebruik van de wasdroger, of bij het nemen van een douche. Houd ook de deuren gesloten. In het kader van ventilatie lijkt dit tegenstrijdig, maar het voorkomt dat de vochtige lucht zich naar andere ruimtes kan verplaatsen.

Gelijkmatige verwarming
Zorg ervoor dat het huis gelijkmatig wordt verwarmt om condensatie op koude oppervlakken te voorkomen. Houd de thermostaat in elke kamer op dezelfde temperatuur. Als er een ruimte is die niet vaak gebruikt wordt, houdt de deur dan gesloten. Lucht die kamer regelmatig (ramen openen) om condensvorming en de vorming van vocht te voorkomen.

Ventilatoren
Plaats ventilatierooster of mechanisch ventilatiesystemen om de hoeveelheid vocht in uw huis te verminderen. Deze middelen trekken de vochtige lucht door een ventilator en verwijderen het merendeel van het vocht. Plaats ze in kamers waar de meeste condensatie voorkomt, zoals de keuken en de badkamer.

condensatie in huis voorkomen

Hoe condensatie te voorkomen?

De enige manier om condensatie in huis te verhelpen is door te zorgen voor een goede ventilatie. Dit kan door het plaatsen van ventilatieroosters, het open zetten van een raam of ventileren door middel van ventilatiesystemen.

Al deze oplossingen zal er wel voor zorgen dat er energie verloren gaat. Belangrijk is dus ook om ervoor te zorgen voor een goede isolatie van het huis en gevel. Zorg ervoor dat de isolatie in orde is en de gevel is geïmpregneerd.

Lees meer over Gevel impregneren

Hydrastop Pro steen en gevel impregneermiddel

Hydrastop Pro, gevel impregneermiddel, steen impregneermiddel, beton waterafstotend maken, beton impregneermiddel, gevel waterafstotend impregneermiddel
Bekijk Hydrastop Pro